Ingredients
Pel crumble
- 250 g de sucre
- 100 g d’ametlla mòlta
- 100 g de farina de rebosteria
- 100 g de mantega tallada a daus
- 1 cullerada de sèsam
- 1 cullerada de canyella
Pel praliné
- 150 g de avellanes
- 100 g de sucre
- Aigua
Per la crema de cafè
- 2 cullerades de farina de blat de moro
- 4 cafès
- 400 ml de llet
- 1 canonet de canyella
- Pell d’una taronja
Per la crema de taronja
- 250 g de sucre
- Pell d’una taronja
- 200 g de suc de taronja
- 120 g de mantega
- 4 ous
Pas a pas
Elaboració del crumble
1. Mesclar tots els ingredients en un recipient. L’últim dels ingredients ha de ser la mantega tallada a daus.
2. Treballar-ho tot, primer amb una espàtula tova, o un utensili similar. Acabar amb les mans. No volem que la barreja ens agafi massa temperatura (per això no mesclem des del començament amb les mans).
3. Enfornar l’elaboració 10 minuts a 180 graus. (Posar-la primer sobre paper de forn).
4. Quan ha passat el temps estipulat, amb una forquilla rasquem el futur crumble per ajudar a crear la sorra. Deixar-ho un parell o 3 de minuts més. Retirar del forn, deixar refredar i ho guardeu en un tupper.
Elaboració del praliné d’avellanes
1. Poseu el sucre en una cassola i aneu remenant fins que el sucre es fongui. Foc baix-mig.
2. Afegir les avellanes pelades i mesclar tot amb la espàtula. Deixar refredar.
3. Un cop fred ja es pot procedir a triturar. Afegiu aigua poc a poc fins a aconseguir la textura desitjada. Reservar.
Elaboració de la crema de cafè
1. Infusionar la llet amb la pell de taronja, el sucre i el canonet de canyella.
2. Abans de que bulli, baixeu el foc i afegiu els cafès i la farina de blat de moro dissolta en una mica de llet. Deixar que redueixi a foc baix fins a aconseguir una textura més espessa.
3. Colar i triturar amb una miqueta de xantana o maizena. Si et passes amb l’espessant, es pot corregir afegint una miqueta d’aigua. Tot a foc baix. I remenar de forma constant o s’enganxarà. Si sou molt cafeters… no hi ha problemes en posar-hi més cafès per accentuar-ne el gust.
Elaboració de la crema de taronja
1. Polvoritzar el sucre.
2. Afegir la pell de taronja i torna a triturar. La idea és aconseguir un sucre de taronja.
3. En un cassó hi posarem el sucre de taronja, el suc de taronja, els 120 g de mantega i els ous. Deixar-ho coure a foc baix-mig fins a aconseguir la textura de crema. Refredar i reservar.
Emplatat
Hi ha mil maneres d’emplatar aquest postre. Feu-ho com més us agradi. Que aprofiti!
Autor de la recepta
Plat elaborat per Marc Reixach, cuiner del Restaurant München de Girona, a les demostracions culinàries al Mercat.