La carxofa és un dels productes de temporada estrella dels mesos més freds. Hi ha moltes maneres de treure’n profit. Avui te n’expliquem 3!
1. Xips de carxofa
- Neteja molt bé les carxofes, traient totes les fulles principals i la tija. Que et quedi ben bé el que és el cor de la carxofa.
- Talla-la molt prima. Recomanem utilitzar una mandolina. Ha de quedar molt i molt fina, així quedarà més cruixent!
- Fregeix-les en abundant oli fins que les vegis ben daurades.
- Treu-les del foc i escorre-les bé en un paper de cuina. I ja estan llestes per servir!
- Si vols un toc diferent, un cop les tinguis al plat per servir, afegeix-hi un raig de mel.
2. Carxofes al microones
Sens dubte aquesta és la manera més senzilla de totes. Una idea ideal per quan vols alguna cosa més per acompanyar un àpat i no tens temps.
- Simplement agafa un parell de carxofes (o les que vulguis!) i pela-les una mica. No cal arribar fins el cor de la carxofa, en aquest cas. En treure les fulles més externes serà suficient.
- Esclafa-les un pèl amb el marbre de la cuina, perquè s’obrin una mica.
- Posa-les en vertical en un plat (hauràs d’haver tallat la tija perquè sinó no les podràs posar planes) i posa-hi sal i un bon raig d’oli.
- Cada carxofa necessita uns 3 minuts al microones. Un cop passat aquest temps la tindràs llesta per menjar!
- De les fulles més exteriors veuràs que pràcticament no hauràs pogut aprofitar res, però protegiran la carxofa a l’hora de la cocció. El centre de la carxofa haurà quedat ben tendre i exquisit.
2. Crema de carxofa
- Com qualsevol altra crema que hagis fet mai, aquesta també comença tallant una ceba i posant-la al foc, fins que quedi daurada.
- Paral·lelament, pela bé 1 quilo de carxofes. Treu-hi bé les fulles exteriors, que quedi ben neta.
- Talla les carxofes a trossos més petits i posa-la a l’olla, amb la ceba. També posa-hi una patata ben neta i tallada, que li donarà més cos a la crema.
- Posa-hi aigua fins a cobrir-ho tot i deixa-ho coure durant uns 25 minuts, o fins que vegis que ha quedat la carxofa tova.
- Tritura-ho tot fins que quedi ben fi i posa-hi sal i una mica de pebre. Tingues en compte que si hi has posat molta aigua la crema et podria quedar massa líquida. Abans de triturar, treu aigua perquè et quedi la textura que estàs buscant, segons si la crema t’agrada més o menys espessa.
- Un cop servit pots acompanyar la crema amb crostons de pa, cubs de pernil salat o bé una mica de parmesà ratllat.