La quaresma és un període de quaranta dies que comença el dimecres de cendra i que dura fins al diumenge de Pasqua. En el calendari cristià aquesta és l’època reservada per preparar-se per Setmana Santa.
Tradicionalment, durant la quaresma es feia dejuni i no es podia menjar carn ni ous. És per això que el peix, i en concret el bacallà, prenen molt protagonisme a la cuina durant aquesta època. El sentit estricte d’aquest dejuni s’ha anat perdent, però les tradicions que avui encara duren venen d’aquí.
Aliments típics per quaresma
El bacallà
El bacallà és l’estrella de molts plats de quaresma, sobretot els divendres.
Idees de receptes:
- Bacallà amb panses, pèsols i our dur
- Se’n poden fer mandonguilles, brunyols o fins i tot hamburgueses
- Una altra idea per cuinar-lo és fent-lo gratinat amb una capa d’all i oli a sobre, que un cop al forn suflarà
Vine al Mercat del Lleó i compra el millor bacallà per les teves receptes de quaresma:
Veure les bacallaneries del Mercat
Els cigrons
Els cigrons solen acompanyar el bacallà, i també són molt típics per quaresma.
Idees de plats:
- Cigrons amb espinacs
- Cigrons amb ou dur, panses i pinyons
- Cigrons sofregits amb calamarçons o sípia
- I si vols una idea més diferent, prova de fer hummus amb cigrons
Al Mercat del Lleó trobaràs moltes parades que venen grana cuita, on podràs comprar els cigrons ja cuinats. Si no, sempre pots comprar cigrons crus per poder fer les teves pròpies elaboracions:
Veure parades de llegums cuits
Brunyols de Quaresma
I què millor per acabar un bon àpat que amb uns bons brunyols?
Si vols menjar-los de forma diferent, et deixem amb algunes idees:
- Farcits de crema
- Farcits de xocolata calenta
- Una idea original és punxar amb una broqueta 3-4 brunyols i passar-los un moment per una graella. D’aquesta manera es caramel·litzaran de fora.