Inici Història Les parades Els productes Activitats Receptes El bloc Novetats Contacte


Associació de Comerciants del
Mercat del Lleó


Història
L'actual Mercat del Lleó és l'hereu històric de mercat setmanal que se celebrava a la Girona medieval, on s'oferien productes del camp i s'intercanviaven mercaderies. La seva localització, espai fora muralles, va donar origen al raval, que més tard s'integraria a la ciutat i donaria lloc barri del Mercadal.
Des del segle XVIII, a l'anomenada Plaça de les Cols, avui Rambla de la Llibertat, se celebrava diàriament el mercat de queviures, on carnissers, peixaters i pagesos col·locaven les seves parades sota la vigilància i control del mostassà. Amb el creixement de la ciutat, la Plaça de les Cols començà a fer-se petita.

Zoom

[Ampliar] - Projecte del Mercat Municipal. A la part superior i al costat esquerre hi podem llegir:"Ayuntamiento de la Inmortal Ciudad de Gerona". Al costat dret: "Servicio Militar de Puentes y Caminos de Cataluña. Mercado de Abastos. Gerona." A la part inferior hi figura el nom de l'autor: l'arquitecte Joan Gordillo. 1943-1944. Fotografia: Col·lecció Ajuntament de Girona.

El 3 de novembre de 1944 es va inaugurar oficialment el nou edifici del Mercat Municipal d'Abastaments, dissenyat pels arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt. Els llocs de venda foren adjudicats sota concessió municipal a comerciants de diferents especialitats de producte fresc.
A l'any 1982 es van remodelar la totalitat de parades interiors, al 1993 es canviar la coberta, cambres frigorífiques, portes automàtiques, pintura, finestrals i conjunt de serveis i subministres. Al 1997 es va substituir la pavimentació interna. A l'any 2002 es va climatitzar. Al 2008 es van dur a terme les obres de millora del moll de càrrega i entorn.

Zoom - Zoom

Esquerra: [Ampliar] - Obres de construcció del Mercat Municipal. Les obres varen ser dutes a terme per presos polítics republicans. Al fons de dreta a esquerra: el barri de les Pedreres, la torre de Sant Domènec i el convent de Sant Domènec. 1942-1944. Fotografia: Col·lecció Ajuntament de Girona.
Dreta: [Ampliar] - Interior del Mercat en obres. "Vista de la obra en construcción al colocarse las jacenas". 1942. Fotografia: Col·lecció Ajuntament de Girona.


Facebook Twitter YouTube Picasa

Bloc del Mercat

GironaIN
© Mercat del Lleó Imatges ©: Assumpció Parés/Fèlix Xunclà Disseny web